fredag 17 juni 2011

Löften om saft och kakor

Det tog mig knappt en kvart att sopa de drygt 15 kvadratmeter som utgör bibliotekets datorsal. I hörnet står två stora travar termitsäkra stolar och dammet som kvasten river upp lägger sig i ett tunt lager ovanpå. Väggen är ännu bar, timmer och spånskivor och spikar sticker ut, och den gröna färgen på dörren kletar fläckvis.

Om fyra timmar är väggen täckt i Kenyas färger. Svart för folket, vitt för freden, rött för blodet och grönt för moder jord. Betonggolvet är renare, men den som tittar närmre finner rödskimrande spår av kvastens framfart i dammet som ännu ligger kvar.

Om ytterligare någon vecka är kanske elektriciteten kommen och rummets bord tyngs av skärmar och dess bänkar av nyfikna rumpor. I nuläget står emellertid bord och bänkar tomma, men golvet är sopat och rummet därmed klart för invigningen.

Det är i mitten av juni och regnen drar in från norr ungefär vid niotiden. En timme innan ovädret börjar blixtarna lysa upp husfasaderna och de två röda plastkoppar som majsleveranskillarna drack saft ur tidigare under dagen och som glömdes bort på golvets utskjutande plankor.

Trots att klockan bara nyligen passerade fem är vi oroliga för att det ska börja regna innan alla är samlade för biblioteksinvigningen. Löften om saft och kakor får dock även kenyanska barn att ta ut stegen och knappt 20 minuter senare klipper Milliscent av det gröna sidenbandet och fullbordar nyinvigningen.

På många sätt fullbordar Milliscent även vår vistelse här. Arbetet med biblioteket har varit en fast punkt i närmare en månads tid. Planering, struliga färginköp, en desperat jakt på bokhandlar i Nairobi. Det är ett projekt som innehållit det mesta och som förhoppningsvis ska fortsätta att glädja barnen när minnena av uncle Oliver och Torbjörn bleknat till myter.

Tack för att ni läst,
Torbjörn

Bokylla i biblioteket

Datorsal

Biblioteket

Milicent klipper bandet

Barnen utanför biblioteket på återinvigningen

1 kommentar:

  1. GRATTIS GRATTIS till det uppfräschade biblioteket!Fantastiskt bra jobbat!
    hälsar Pia

    SvaraRadera