tisdag 19 april 2011

Schackklubb och brunnborrning!

I schack gäller att varje bonde är en potentiell dam och på Phyllis håller detta devis kanske tydligare än någon annanstans. Varje barn får möjlighet att gå i skolan, tillgång till mat och en varm famn när livet är surt. Bara detta är helt fantastiskt när man begrundar alternativet; ett liv på gatan, med allt vad det innebär. Liknelsen stannar dock inte här. Vartenda barn jag pratar med här, likt bonden som drömmer om att bli dam, högflygande planer for sin framtid. Infrias dessa kommer Phyllis alumner inte bestå av annat än piloter, läkare och ingenjörer. Det är en smått orealistisk men samtidigt hisnande och tilltalande tanke som skvallrar om livets möjligheter och nycker.

I och med schackklubbens uppstart för några veckor sedan får kidsen också möjlighet att prova på schack. Lektionerna håller vi i biblioteket, som nu rensats från höbalar, men som helt saknar belysning (transformatorn kommer "snart"). Istället spelas det i skenet från stearinljus, en passande inramning for ett spel med tusenårig historia. Efter en kaosartad inledande lektion (där vi försökte förklara samtliga regler på en gång) har vi brutit ned undervisningen i steg där vi introducerar en ny pjäs vid varje tillfälle. Igår gjorde tornen entré och snart är det dags för huvudpersonen själv, kungen. Om någon unge beslutar sig för att sikta på Grand-Master-titeln innan vi ger oss av kan jag lämna Phyllis utan ånger.

För en vecka sedan anlände Jacinta, barnhemmets grundare, och hon är sannerligen ett knippe ren energi (en foton med andra ord). Det dröjde inte mer än några dagar innan hon fick hit en man att prospekterade efter vatten och han förde bara goda nyheter med sig.
  1. Vatten finns på 200 meters djup (han tar inte ansvar för eventuella balrogar som också befinner sig på detta djup).
  2. De kan börja borra på avbetalning.
  3. De kan börja "snart".
Nu saknas alltså bara lite pengar och det problemet, kära läsare, överlämnar jag åt er tillsvidare.

Till helgen är det påsk och förutom påskfest med getslakt, chokladkaka och chapatis i massor tänkte vi bjuda på påskpyssel, äggletning och efter helgen spenderas resten av Thereses insamlade pengar på en bussresa för barnen till Menengai Crater med lunchpaus och bad i en resort på vägen. Tack Therese och alla hennes vänner som donerade pengar till detta.

I övrigt fortsätter livet som vanligt här borta, eller ja, några av oss åker på en 2-dagars Masai Mara safari, men det hör val till vanligheterna här borta? PFL-resultat (Phyllis fotball league), tabeller och lite bilder följer. Allt gott i världen önskas er.

Torbjörn

MCFC - PC 1-1
PC - MUtd 3-5
MCFC - MUtd 3 -1
MCFC - PC 3-0

Tabell: lag #matcher #mål #poäng
MCFC 5 11 10
PC 5 11 5
MUtd 4 10 4

Plockepin med Oliver, Evelina (fd volontar på besök), Ruth, Rachel och en väldigt trött Johnny.


Ena fotbollsmålet pryds nu av ett nät, som Julia hade med sig. 

Fotbollsturnering

4 kommentarer:

  1. Hej grabbar!
    Jag saknar er jättemycket!Det är fantastiskt att läsa om allt häftigt ni gör för barnen på Phyllis. Blev varm i hjärtat när jag läste att ni ska åka med barnen till Menengai Crater, är så glad att mina insamlade pengar går till en sådan fin aktivitet. Hälsa alla från mig! Kramar Therese

    SvaraRadera
  2. Hej och jambo!
    Härligt att höra att allt är bra på Phyllis..Aktiviteterna avlöser varann förstår jag...Schack och fotboll.. bra kombination. Strategi och aktivitet för både hjärna och kropp. Fin bild med match mellan "Kinna - Örby".(Vi hade med oss dräkterna förra året i augusti) Gläder mej att brunnsprojektet är på G.. Vi jobbar på med "Sagoboken" som ska tryckas säljas och hjälpa med finansieringen till brunnen.Det är inspirerande att läsa om vad ni håller på med. Vi kommer tillbaka och hälsar på i augusti.. Längtar efter alla.
    Kramizar Gunnel "Brunnskakans Moder" på Viskadalens Folkhögskola.

    SvaraRadera
  3. Alltid lika läsvärt när du håller i pennan Torbjörn!

    Själv är jag förvånansvärt dålig på schack, jag hade nog haft nytta av den kursen ni håller i.

    Du saknas av bla mig, Karin och Sara :)

    /Fredrik E

    SvaraRadera
  4. Det verkar som ni kommit igång. Heder åt er alla som jobbar

    SvaraRadera