söndag 13 november 2011

Utbildning i första hjälpen

Vi vill berätta om våra utbildningar i ”First aid” = Hjärt-lungräddning samt brandskyddsutbildning. Innan vi åkte till Phyllis sydde vi HLR-dockor. Vi besökte ”Myrorna” i Örebro, Ulla sydde en flickdocka och A-M sydde en pojkdocka. Sedan fick vi överblivna ”ansikten” och bröstplattor från KTC på Universitetssjukhuset i Örebro (vi är båda instruktörer i HLR hemma i Örebro). På plats har vi använt brädlappar att ha under bröstplattan samt våra handdukar att fylla ansiktet med. Det fungerar alldeles utmärkt.

Dessutom har vi haft utbildning i hur man hjälper en person vars kläder brinner. Uppfinningsrikedomen är det inget fel på. För att symbolisera brand har vi klistrat en massa orangea plastremsor på en affärskasse. I de flesta hem lagas ju maten fortfarande över öppen eld och bränder är ganska vanliga. Vi hörde ett skräckexempel, där det börjat brinna i olja som upphettats, man försökte släcka genom att hälla på mjölk. Resultatet blev ju att mjölken kokade på kroppen och skadorna blev ännu värre än de behövt bli.

Vi har haft undervisning för personalen, lärarna samt eleverna i klass 7 och 8. Många har prövat på dels HLR, men även hur du lägger en person i ”framstupa sidoläge” vid medvetslöshet samt hur man hjälper en person vars kläder brinner.

Den här veckan har livet på Phyllis varit lite annorlunda än vanligt. Klass 8 har gjort sin eximination. Det är slutprovet innan de slutar grundskolan här. De andra klasserna har haft ledigt från skolan och inackorderingseleverna har rest till sina hemorter så det blev nästan bara hälften av barnen hemma drygt 50 stycken samt klass 8 = 18 elever.

De andra eleverna har haft ledigt så klass 8 skulle ha tyst och lugnt runt sig vid examinationen. Många föräldrar deltog 4 november i en högtid med sång, dans och bön angående att allt skulle lyckas bra för barnen. Det var jättefint i biblioteket med vita dukar och blommor.

Under veckan har vi bl.a. tittat på film om ”Pippi långstrump” till både barnens och de vuxnas förtjusning. Vi har även delat ut kort till varje barn där de får skriva ”julkort” eller brev till sina ”special friends” hemma i Sverige. Vi tar med breven hem och vidareförmedlar till fadderansvarig.

Nu har det även anlänt 2 studenter, Elin och Nessica som ska göra studie här 2½ vecka, så vi har visat dem runt och berättat, varit i Nakuru, åkt matatu osv.

Nu bor vi 4 st i gästhuset igen och det är jätteroligt.

Ha det så bra hemma i Sverige, nu börjar väl julstressen hemma, den känner vi dock inte av alls här. Det är varmt och skönt, det är svårt att tänka sig att det är bara ca 1½ månad kvar på året.

Hälsningar Ulla och AnnaMaria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar