torsdag 2 februari 2012

Kenyansk byråkrati

Hej,

Då är det dags att skriva första inlägget efter ”hemkomsten” efter min resa. Att komma tillbaka till Phyllis var mycket roligt och man kom snabbt in i sakerna igen. Det har inte hänt något speciellt i veckan som gick förutom att det var dags att tömma godislagret. Det gjordes genom att det anordnades en filmkväll med tillhörande godis, popcorn och saft. Filmen blev en Harry Potter film som Linns pappa så vänligt hade tagit med till barnhemmet bland mycket annat.

Något jag tänkt skriva om denna gången är vad som hänt med barnen som gått ut Primary school som ska gå vidare till Highschool. Barnen går i primary school i åtta år, 1-8. Denna skola är på området och heter som många redan vet Phyllis Memorial Academy. I åttan skriver alla barnen ett stort nationellt prov i fem ämnen b.la. engelska och kiswahili. Detta provet rättas sen nationellt och den 28 december kommer resultaten ut. 500 är maxpoäng vilket skulle innebära 100% rätt i alla ämnen.

Barnen på Phyllis presterar bättre år för år och så även 2011. Men denna gång var det bara 2 av 18 elever som fick resultat i Kiswahili. Detta pga att barnen eller någon annan påståtts fuskat med proven. Alla skolor har vid skrivandet av proven en person från skolverket och en polis som ser till att går rätt till. Trots att dessa personer inte har något att rapotera står anklagan om fusk fast. Detta har försökts överklagas hos en myndighetsperson i Kampi ya Moto och även i Nairobi. Dessa försök har dock varit fruktlösa. Allt detta är väldigt frustrerande speciellt med tanke på att inga bevis finns på att fusk förekommit. Då man inte kan gå vidare till high school utan betyg i Kiswahili måste 16 av 18 elever gå om 8:an vilket måste kännas extremt frustrerande. Av de som gick ut 8:an är sex Phyllisbarn där Simanza är den enda elev som fick alla resultat. Hon har nu börjat highschool medan de andra fått gå om 8:an.

Kram
André

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar