söndag 14 januari 2018

Januari vid Phyllis

Gott nytt år från Kenya!

I mellandagarna har vi lekt och busat och njutit av lovet. På förmiddagarna gör barnen sina sysslor som de har enligt schema, det är något jag anser att barnen sköter väldigt bra! 

För första gången på 17 och 1 halvt år hade Phyllis den 28/12 besök av ett sällskap politiker med Irene  från jubelee  party (ruling  party) i spetsen! En ung kvinna som möjligt är liten till växten men vilken bra känsla och respekt hon ingav! Barnen hade tvättat sig extra noga, klätt upp sig, bäddat sina sängar och städat noggrant i sovsalarna och i andra utrymmen. Det strålade om dem! Det sjöngs och sen så berättade ett av barnen historien om barnhemmet för besökarna och Jacinta fyllde i med hur barnhemmet fungerar idag. De hade med sig gåvor så som mat, kläder och läsk! 


Det var ett väldigt lyckat besök, förhoppningsvis kan det på något vis bli ett fint samarbete i framtiden. De verkade väldigt positiva och berömde Phyllis för att vara ett väldigt välskött barnhem och för att Jacinta och personalen gör ett så fantastiskt jobb!

Vi har även ett litet "wish tree". Barnen och personalen har fått skriva sina önskningar för 2018 på vars ett litet papper som de sedan hängde upp i trädet. En liten och enkel sak att göra men dock så kul!

Sedan har vi såklart firat nyår! Här firar man mest på nyårsdagen (1 januari). Men på nyårsafton åt vi kvällsmat och sedan möblerade vi om i matsalen för talangjakt! Elijah och Hannah skötte uppdraget som konferencierer utmärkt! Det dansades, sjöngs, rappades och det var många härliga skratt. 


En präst var också på besök och tillsammans tackade alla för det gångna året. Sedan delades det ut alkoholfri champagne, popcorn och pepparkaka. När klockan slog 00.00 1/1 2018 skålade vi alla och hurrade för det nya året! Vi välkomnade 2018 med disco och utanför matsalen hade vi en liten brasa som var väldigt populär att sitta runt! Mysigt!
1/1 2018 åt vi en riktig braklunch med ris, chapati, lamm, potatismos, banan, vitkål och annat gott. En väldigt trevlig dag och när jag tänkte på att majoriteten av Sveriges befolkning troligen åt pizza den dagen så smakade maten ännu bättre! Inget ont om pizza eller svenska vanor, men den Kenyanska festmaten är fantastisk!


Man märker på barnen att de verkligen ser fram emot att komma tillbaka till skolan. Dagarna innan förbereddes skoluniformerna och många tog bort sina flätor i håren eller gjorde om dem så det skulle se ordentliga ut inför skolstarten. 

När skolan väl börjat märkes det mycket på barnen. Många hade super stora leende  när de kom tillbaka vid dagens slut och berättade glatt om vad de lärt sig och vilka ämnen de haft. Deras glädje för skolan både förvånar mig och gör mig glad! De är så entusiastiska och ivriga efter att lära sig!


Igår var det lördag och efter kvällsmaten satt en del barn och gjorde sina läxor. Skolan är väldigt viktig här i Kenya. Det är den såklart överallt men utan bra utbildning här är det svårt att få jobb och barnen är väl medvetna om det så de tar den på största allvar!

För övrigt har tyvärr pumpen som pumpar upp vatten i brunnen gått sönder. Något som kostar flera 10-tusentals kronor att laga..

Men annars är allt toppen och idag ska vi på picknick. Ha det fint och hoppas ni får ett fantastiskt 2018!

Kram Gabriella


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar