fredag 21 mars 2014

Fritids öppnar på Phyllis!

När vi började plocka fram spel, pussel, böcker osv. Som vi hade med från Sverige blev barnen "eld och lågor". Alla ville ha/göra allt samtidigt och saker råkade försvinna. Efter lite rundfrågning bland barnen kom sakerna tillbaka. Barnen har stenkoll på det mesta här. I dessa situationer blev mötena och aktiviteterna med barnen inte så bra som jag önskat. Det gick så mycket energi åt till konfliktlösning och bevakning av material. Samtidigt märkte vi så tydligt barnens glädje över att få göra något av "bara lust". Det blev ett välkommet avbrott från skola och dagliga sysslor. ( barn över 10 år räknas som vuxna och ansvarar själva för tvätt osv.) Ur detta föddes tanken att öppna fritids/bibliotek. 

Där skulle vi kunna möta/aktivera en mindre grupp barn undermura lugna förhållande. Vi fick låna ett klassrum, ett datarum ( där inget hade fungerat på länge) och ett minibibliotek. Biblioteket bestod av en skrubb med några bokhyllor. I dessa fanns lite trasiga och slitna böcker under ett tjockt lager damm.Vi städade så mycket vi hade lust och startade upp verksamheten. I början hade vi öppet 17-18:30 dagligen. Det var personalens önskan. Vi fick inte inkräkta på barnens viktiga tid för skola och dagliga sysslor. Vi begränsade oss till en mindre grupp barn (ca10st).
 

I lördags var en grupp barn på heldagsutflykt i Nairobi. Christa öppnade upp Fritids på eftermiddagen för att barnen so var kvar skulle få något kul att göra. När jag kom dit fanns Christa där som enda vuxen med 27 barn. Alla var fullt upptagna med olika aktiviteter. Det vilade en härlig känsla av glädje och kreativitet över hela vårt fritids. Det spelas, pusslas, pärlas, målas, läses osv. Här finns inte någon form av utsmyckning. Allt förutom människorna är färglöst och smutsigt. Nu är alla barnens teckningar uppsatta på en vägg. De utgör en härlig kontrast till allt det färglösa och visar barnens kreativitet och skaparglädje. Underbart att få uppleva detta!

Auntisarna har blivit nyfikna på pärlorna. Denna veckan är dom hembjudna till oss för att fika och pärla!


Hälsningar Kerstin

 
Christa och barn på Fritids

Skaparglädje på Fritids!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar