torsdag 12 januari 2012

Dagens meny

God dagens!

Hoppas allt är bra.

Att inte veta vad man ska laga till middag är hos många ett stort vardagsproblem. Därför tänkte vi ge er några Kenyanska mattips. Så luta er tillbaka och njut för här presenteras veckans matsedel.

Frukost, dagens viktigaste måltid sägs det. Klockan 06.30 serveras en liten bulle och en kopp chai. Chai är te med mjölk och MYCKET socker.


Vid elva snåret serveras det en kopp varm uji. Uji är en slags gröt i flytande form.


13.00 Lunchtime! Dags för lite githeri. Det är en härlig sammansättning av huvudsaklingen böner och majs, smaksatt med lite salt och lök. Men ibland festar kocken Maurices till det och häller i lite ris.


19.00 kvällsmat! På kvällen serveras det ugali med suskumawiki. Ugali är en blandning av majsmjöl och vatten. Det påminner lite om trolldeg, fast ändå inte. Suskumawiki är en grönsak som varenda kenyan envisas med att odla i sin trädgård. Sukumawiki betyder "förlänga veckan". Det är en högt växande kålsort. Det enda problemet för oss svennar är att denna måltid äts med händerna. Då vi svenskar inte tycker om att bli kladdiga om fingrarna och lider av bakterieskräck så är vi de enda som får äta med sked.

Här är det aldrig något problem med valet av mat eftersom det äts varje dag förutom på lördagarna då det serveras en liten köttbit utöver det vanliga.

I övrigt har veckan som gått inte innehållit några speciella aktiviteter. Samtidigt som barnhemmet har tömts på highschool barn så fylls det på med nya i form av borders. Det kommer nya borders i stort sett varje dag med sina madrasser och lådor inehållandes allt från tvål till pennskrin.

Gästhuset har blivit en invånare mindre då Jacinta nu har lämnat Phyllis för att åka den långa vägen tillbaka till kalla Sverige.

Ha det bra!

Kram
Aunt Linn och uncle André
1 kommentar:

  1. Hej, det låter ganska gott, bullen ser väldigt god ut tycker en van bagerska som jag.... Idoff gick igång på att ni fick dricka te med massor av socker!!Den stora frågan är, hur är det med era magar?? Må så gott och fortsätt njut av tiden på barnhemmet. Kram Idoff, Jessica & Olivia

    SvaraRadera