söndag 19 september 2010

Hej Alla Härliga människor!

Vi har träffat Shaees och Wendo som har ett guesthouse 30 minuters promenad från Phyllis. Shaees hämtade oss på Nairobi flygplats och det var skönt att få skjuts direkt till Phyllis. Han är mycket trevlig och bra att prata med. Han förstår allt man säger och svarar på alla våra frågor. Han bjöd in oss till dem när vi helst vill komma på te. Vi har varit där två gånger, första gången för att duscha och ladda kamera och mobil och även för att fika. De berättade då att Wendo har startat en organisation för kvinnor som har HIV och för att berätta för tjejer om HIV och förebygga sjukdomar, graviditet mm. Häromdagen var vi där för att fika och ladda våra elektriska saker. Vi var ”modiga” och hoppade över duschen (dvs vi tyckte väl att vi kunde vara lite smutsiga ett tag till).. De bor i ett stort hus (med våra ögon mätt för kenyaner) med elektricitet och dusch. Deras rum som man kan hyra är enkla och mycket charmiga.

Föreläsning
En eftermiddag var vi med på en föreläsning (som wendos organisation höll i) på ett gymnasie med enbart tjejer. Robert, en svensk man, berättade hur man kan nå sin dröm/sina drömmar. Wendo pratade och frågade om vänskap som övergår i relation, hur vet man när den gör det? Om sex och varför man ska skydda sig, om HIV, att tycka om sig själv och vara stolt över den man är mm. Det var mycket givande för både tjejerna och oss. Tjejerna visste troligen allt hon sa om HIV men det skadar inte att få det upprepat för sig. De var till en början blyga och vågade knappt prata och svara på hennes frågor men efterhand så var de modigare. Den kenyanska undervisningen går en del ut på att eleverna fyller i sista ordet i meningen eller att de upprepar några ord som läraren säger. Detta hände även nu när Wendo pratade. Det låter konstigt i våra öron men jag kan känna att det är bra för då är eleverna aktiva och får själva säga det de behöver lära sig. T ex så sa Wendo “What I’m talking about is what happens after school.” Så upprepade hon “What I’m talking about is what happens after….” Eleverna fyllde i ”school”. Det är väldigt viktigt här att de lär sig att man har sex efter avslutad skola/gymnasie så de inte blir gravida (och självklart sjukdomar, det är ju alltid viktigt). Hon pratade mycket om det ”farliga” som sjukdomar och att bli gravid för tidigt. Hon gjorde det på ett mycket bra sätt och det var roligt att höra tjejerna svara och komma med egna förslag till olika saker.

Skola
Carin var med på en mattelektion med 5-6-åringar, det var roligt. De tittade mycket på henne istället för läraren, men efter ett tag var de mer uppmärksamma framåt på tavlan och läraren Ruth. Hon var bra och gjorde det roligt genom att använda barnen själva när de räknar. De fick ställa sig vid tavlan som 3+4 och så räknade de allesammans. Känns som min stil av undervisning. De sjöng en del också. Jag är gärna med på fler lektioner. Vi har inte fått tillfälle att prata med rektorn än, men hoppas att han kommer till lunchen i morgon. Då vill vi prata om att Carin vill hjälpa till med att undervisa i engelska som extra lärare för de mindre barnen och Jessiva vill träna barnen i friidrott. Jessica började dock sin träning i friidrott i onsdags. Läraren Douglas sa att det var okej, så kan hon prata med rektorn senare. Hon visade klass 5 hur man stöter kula (se bild), de är 24 barn men alla kunde tyvärr inte vara med eftersom några var sopare, dvs sopade golven i klassrummen. Ingen av barnen hade provat på det tidigare så de tyckte det var kul. De var duktiga och lärde sig snabbt. Tanken är att hon ska träna dem på skoltiden då de har games vilket är 16-16.30.

De barn vi pratat med tycker om att gå i skolan och under lovets sista dagar längtade de att börja. De väcks 5.30 för att göra sig i ordning. 6.30 är det frukost och skolan börjar 7.00. 11.00 är det kort rast för att dricka gröt och sedan är det lektion till ca 12.30-13.00 då det är lunch. 14.00 börjar lektioner igen och varar till15 eller 16 beroende på hur gammal man är. 16-16.30är det games och det spelas mycket fotboll.

Sjukdom
Carin har varit magsjuk. Hon vet inte vad det berodde på. Kanske pga maten. Man äter bönor varje lunch och det är flera som inte äter det av barnen eftersom deras magar inte tål det. Kanske pga vattnet, men hon har druckit flaskvatten hela tiden förutom två glas kokt vatten och är det kokt ska det vara okej. Tyvärr hjälpte inte tabletterna så bra utan hon fick härda ut en hel natt. Det var förfärligt, men allt går ju över med tiden. Hon tog det lugnt i gästhuset två dagar. Jessica är nu förkyld och kunde därför utan problem äta den starka såsen på restaurangen som vi åt på i dag. Vi använder internet, äter kött och duschar på Merica hotel och det känns skönt att lyxa till det en gång i veckan, även om vi känner att det känns lite konstigt att ha sådan lyx omkring oss. Vi mår väldigt bra på barnhemmet och har inga problem med att inte kunna duscha där eller vara utan elektricitet. Det finns solcellslampor i vårt hus och även i matsalen där barnen både leker, äter och pluggar på kvällen.

Härliga kommentarer som barnen har sagt
En flicka sa till Jessica att hon var smutsig vid halsen-axeln. Jessica sa ”då får jag tvätta mig”, men förstod inte hur hon hade blivit smutsig där. När hon träffade Carin berättade hon detta och Carin såg att hon hade blivit solbränd!

Carin frågade två yngre pojkar om de var kära i någon. Den ena svarade direkt ”I´m in love with all of them” och visade med handen på alla de barn som var i matsalen. Carin frågade den andra killen och han sa likadant!

Jessica frågade Catherine i klass 5 vilket som var hennes favoritdjur. Hon svarade kon för den ger mjölk. Något annat? undrade Jessica. Kyckling för det är gott, svarade Catherine.

Vänliga hälsningar från Carin och Jessica



Jessica hoppar hopprep med barnen


Lille Johnny charmar alla volontärer!


Barnen hjälper till!


Charmtroll!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar