tisdag 14 augusti 2012

Baboonrån vid Lake Nakuru & Elefantmys i Nairobi

Kl. 7 på onsdagsmorgonen laddade David, Lewis, Stacy, Kevin, Gidraph, Mary, Dani och lilla Barbara en safarivan med chapati, pannkakor, hembakat bröd, pålägg, frukt, sötsaker i mängder, juice, mjölk, många liter vatten och min kamera och begav oss mot Lake Nakuru där vi tillbringade dagen. Barnen var förundrade över alla djur, men den som tittade med störst ögon var nog ändå Gidraph! Vi såg flamingos, noshörningar, två olika typer av giraffer, tre arter apor, buffalos, massvis med zebror, flodhästar, impalor, strutsar och massvis med andra djurarter vars namn jag bara kan på engelska eller inte alls! Vi hade en jättemysig picknick uppe på en av utsiktsplatserna och alla njöt av mackor med köttpålägg, tropisk juice och Maryland cookies. Efter påfyllning och en ”photosession” begav vi oss mot andra sidan sjön i jakt efter lejonen. Jag såg faktiskt en lejonhona gå in i ett buskage men eftersom ingen annan hann se henne innan hon försvunnit så var det så klart ingen som trodde på mig heller! ”You were dreaming” (”Du drömde”) hette det istället. På tal om att drömma så tog alla varsin liten tupplur under dagens gång. Lewis var först med att somna tillsammans med lille Dani i famnen, Stacy slumrade till kort därpå och till och med Gidraph tog en powernap efter många timmars stirrande på djuren. Vi åt chapati till lunch med pannkakor till efterrätt på ett fält intill ett stort vattenfall. Medan jag och grabbarna fotades vid vattenfallet invaderade babianerna bilen och ett krig mellan Mary & Stacy och babianerna utbröt! Chauffören fick agera hjälte och jaga bort babianerna med något metallverktyg som hot, därefter fick han stå vakt under resten av lunchen. Så fort en babian närmade sig var chauffören framme med sitt verktyg och agerade stor och stark tills de backade. Detta funkade rätt OK tills vi var på väg ut från parken. Vid det här laget var alla trötta och guarden var nere. Vi trodde att dagens äventyr hade gått mot sitt slut men ack vad fel vi hade! Först hoppar en babian upp till det öppna fönstret vid förarsätet varpå Gidraph tittar förvånat på den och sekundsnabbt förbereder högern och skrämmer bort apan. Några sekunder senare flyger plötsligt en annan babian in genom mellanrummet som finns på taket, landar på sätet mellan mig och Kevin, rycker åt sig en påse, tittar snabbt i den och bestämmer sig för att ta med sig den. Innan vi förstått vad som händer flyger den ut samma väg som den kom in och rusar runt i parken med sin nyfunna skatt varpå de biffiga, uniformklädda vakterna börjar springa efter den för att ta tillbaka våra saker. Som tur var så var det skräppåsen han lyckades roffa åt sig så de behövde inte avsluta jakten. Aporna bjöd som ni kan förstå på många skratt den dagen. Lite bilder på både dem och oss kan ni se nedan!

Bilder från Lake Nakuru:
Stämningen var på topp på väg in i parken
Noshörningarna var inte rädda för oss
Barbara höll hårt i kikaren
Picknick
Vilostund med utsikt över sjön


Grabbarna tittar på flodhästar från ovan
Med Kevin vid vattenfallet
En av de busiga babianerna som
Mary och Stacy fajtades med!

Hela gänget vid utsiktsplatsen

På torsdagen var det dags för mig att samla ihop min väskor och bege mig mot Nairobi för safari och hemresa. För att förlänga dagarna med barnen tog jag med mig Nelly, Karen och Obama till Nairobi för att titta på alla djuren i några olika djurparker. Det var inte lätt att slita sig från alla andra som inte skulle följa med och avskedet vid Phyllis blev tårfyllt. Det tog en bra stund innan stämningen i bilen kom upp på topp igen men det gjorde den såsmåningom. Barnen hade aldrig varit i Nairobi tidigare och förundrades över de höga byggnaderna, monumenten och de stora parkerna man kunde se från vägen. Flygplatsen och alla flygplan som flög ovanför oss var en attraktion i sig och Obamas stora, nyfikna ögon följde varje flygplan med blicken. Nelly räknade dem till en början men när hon kom upp till 23 tappade hon intresset för dem och gav upp räkningen. Vår första destination var The Elephant Nursery där barnen fick se elefanter i olika storlekar leka, bada och bli matade. Skötarna berättade en hel del om deras arbete med att ta hand om och förbereda de föräldralösa elefanterna för återvändo till det vilda och de nyfikna elefantungarna närmade sig gärna publiken. En av de minsta babyelefanterna kom fram till Obama och började nyfiket känna på honom med sin snabel. De två små föräldralösa pojkarna fann verkligen varandra. Obama var nog lite nervös till en början och samlade lite mod till sig innan han vågade sträcka ut handen och röra elefanten som utforskade honom men efter ett tag vägrade elefantungen lämna Obama! Han stod kvar hos oss en riktigt lång stund och lät barnen gosa med honom ända tills en skötare tyckte att även andra skulle få chansen att klappa honom och därför ledde bort honom till andra nyfikna åskådare.

Elefantungen som föll för Obamas charm 

















Den nyfikna elefantungen lär känna Obama 
Obama tar mod till sig och klappar elefanten
Nelly & Karen är nyfikna på hur en elefant
känns och förvånas över hur hårdhudad och hårig den är 
Elefanterna fick sin lunch, en speciell mjölkblandning 

Efter elefanthemmet lunchade vi och åkte vidare till Safariwalken där vi fick se noshörningar, apor, krokodiler, landsköldpaddor, impalor, zebror, en giraff och en mängd olika fågelarter. I barnmuseet fick vi även känna på djurens päls, ben, horn osv.

Barnen glada under safariwalken 
Caren gosar med leoparden 

Precis bredvid safariwalken ligger animal orphanage med ännu mer djur och viktigast av all: Kattdjuren! Lejon, geparder och leoparder fick precis sin lunch när vi var där och barnen såg fascinerat på. Här såg vi till och med en zedonkey, en blandning av zebra och åsna och till och med strutsarna var riktigt häftiga tyckte Obama. Även här busade aporna som sträckte fram händerna genom buren och försökte roffa åt sig vattenflaskor och dylikt.


En Zedonkey 
En törstig liten tjuv
Obama nådde upp till girafferna

När barnen fått nog av alla pälsklädda vänner och laddade inför hemresan med mera pannkakor och avokadon från Kevins morfars trädgård körde de mig till mitt hotell i Nairobi där barnen fick följa med upp och titta i rummet. Fascinerade såg de sig omkring men vågade inte röra något! Så fint tyckte de att det var. De tyckte jag hade en skruv lös som uppmanade dem att ta av sig skorna och hoppa i den stora sängen! I hotellrummet kramades vi en stund innan barnen begav sig hemåt före mörkret och jag tårögt inväntade morgondagens safari till Masai Mara. Kändes inte helt rätt det där måste jag säga. Saknaden var, och är fortfarande enorm!


/Marijana



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar