måndag 24 mars 2014

Studiebesök - Sjuksköterskor är oumbärliga!

Tio flickor från klass fem och upp till andra året i gymnasiet samt Kerstin och jag har tillbringat förmiddagen på ett studiebesök på Valley Hospital i Nakuru. Vi blev mottagna av the matron Lydia Obwanga. Jag hade pratat matron Lydia i telefon ett par gånger och jag var nästan lite rädd för att träffa henne, hon lät så sträng och full av pondus. Hon tog emot oss med all sin afrikanska pondus och tillika en vänlig värme. 
 
Matron Lydia och jag skulle sitta på ena sidan av ett stort bord, Kerstin på kortsidan och alla barnen uppradade på andra sidan bordet, ordning och reda enligt rang och uppdrag! Hon berättade att sjukskötetska är något av det viktigaste man kan bli. Hon är själv utbildad sjuksköterska men numera arbetar hon som sjukhuschef (hur coolt är inte det!). Hon kunde möta barnen jättefint och uppmärksammade var och en, bad dem att "study hard" och sa att de var välkomna till henne efter highschool för volontärarbete så att de kan skapa sig en egen bild av yrket innan de läser vidare. Att vara välkommen och att bli inbjuden till en plats i livet är så viktigt för dessa barnen och jag tyckte att de sken upp. Jag kände att jag nog älskar matron Lydia. 
 
Efter att ha slått ett slag för "male nurses" och att både kvinnor och män kan vara utmärkta sjuksköterskor, så lämnade hon över till sjuksköterska John Kabochi. John svarade på frågor som barnen hade förberett. Det tar mellan 3-4 år att utbilda sig och det på universitetsnivå. Därefter kan man specialisera sig. Själv hade han utbildning inom intensivvård, AIDS-councellor, samtalsutbildning, operationssjuksköterska och ledarskap. John utstrålade kompetens och en oerhörd stolthet över sitt yrke. 
 
En sjuksköterska räddar liv, säger John, vad gör en sjuksköterska? RÄDDAR LIV! svarar alla barn i kör. En sjuksköterska har en bred kompetens, vad har en sjuksköterska? EN BRED KOMPETENS! svarar barnen i kör. En sjuksköterska är en oumbärlig del av sammhället, vad är en sjuksköterska? OUMBÄRLIG! ropar barnen. Sjukskötetskan är patientens vän, vad är sjuksköterskan? PATIENTENS VÄN! Där sitter jag i Kenya och känner att JA, JAG ÄR KOMPETENT, OUMBÄRLIG OCH HAR VÄRLDENS VIKTIGASTE JOBB!!! 
 
Tack John och barnen på Phyllis memorial. Vidare fick vi reda på att sjuksköterskeyrket är ett kall här, man kan ringas in för tjänstgöring när som helst och därför får man inte dricka alkohol eller gå på disco. Eftersom man är respekterad får man gentjänster från omgivningen, men man får inte låta sig mutas eller stjäla dyr medicin och sälja vidare för att Gud ser allt man gör. I slutet fick barnen var och en berätta varför just hon vill bli sjuksköterska och varje barn fick en applåd för sin motivering. Sen skulle jag hålla ett spontant avslutningstal och i mitt inspirerade tillstånd så blev det nog bra. En rundtur på detta lilla sjukhus blev avslutningen på ett fint besök. Sen tog Kerstin och jag barnen med oss till ett kontorskomplex i närheten där det finns hiss. Vi åkte upp till högsta våningen (första gången för en del av barnen) och där plockade vi fram juice och bulle. Med utsikt över rondellen i Nakuru blev det en liten fest.
 
Hälsningar Christa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar