söndag 16 maj 2021

Senaste nytt från Kenya

I mitten på mars bekräftade Kenya att de befann sig i den tredje vågen av covid-19 utbrottet. Det har varit en stor smittspridning, framförallt i storstäderna. Den 23 mars gick barnen på ett sju veckor långt skollov och oron fanns om skolorna skulle kunna öppna igen den 10 maj eller inte. Förhoppningen har varit att det långa lovet skulle platta ut smittspridningskurvan.

Under lovet planerade regeringen för att alla lärare skulle få den första dosen vaccination. I slutet på april hade 31 % av landets lärare vaccinerats sig. Trots informationskampanj finns det en utbredd skepsis mot vaccinet i Kenya.

Det långa lovet verkar ha gett effekt på smittspridningskurvan då skolorna öppnade enligt plan i måndags. Undantaget är eleverna i klass 4, 8 och sistaårseleverna på gymnasiet. Anledningen är att de tre klasserna började redan i höstas när övriga klasser fortfarande var hemma.

Både barnen och personalen mår bra och ingen är eller har varit drabbad av covid. Det är fortfarande restriktioner som gäller på barnhemmet. Inga besökare tillåts och personalen lämnar endast barnhemmet vid nödvändiga behov.  Även djuren har det bra. I ett av växthusen odlas vitkål och grönkål, i det andra har man just planterat lök.

För ett par veckor sedan gick motorn till brunnens pump sönder. Brunnen är barnhemmets enda källa till vatten och den är över 200 meter djup. Utan en fungerande pump stod barnhemmet utan vatten och de hade behövt köpa in vatten istället. Kostnaden för reparation var hög, hela 16 000 svenska kronor.  Styrelsen fattade därför ett akut beslut om att skicka extra pengar. Pumpen är nu lagad och barnhemmet är åter självförsörjande på vatten.


Foto: Sara Muthoni


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar