söndag 13 december 2020

Uppdatering från Kenya, December 2020


Sedan senaste uppdateringen om barnhemmet har antalet fall av covid-19 ökat drastiskt i Kenya. Av Kenyas ca 50 miljoner invånare har 90 305 personer bekräftats smittade av covid-19 och 1568 personer har dött till följd av viruset (10/12 2020). Covid-19 kryper allt närmare barnhemmet och byn Kampi Ya Moto har nu haft sitt första dödsfall. Barnhemmet är fortsatt isolerat och ingen utomstående släpps in.

När skolan startade för fjärde- och åttondeklassare öppnade vår skola bara för internateleverna. De var alla testade innan de kom och de lämnar inte barnhemmet igen förrän terminen är slut. Det är 17 barn totalt i klass 8 och 12 barn i klass 4. Vissa skolor i landet har drabbats av covid-19 och har då varit tvungna att stänga. 

Barnen som inte får gå i skolan tycker det är jobbigt, men de är vid gott mod och förstår varför det är som det är. Den kenyanska regeringen har fattat ett beslut om att samtliga elever ska återgå till skolan igen den 4 januari 2021. Regeringen har lagt upp en plan på tre år för att komma i fas med deras terminssystem. För 2021 gäller att de elever som inte började skolan i oktober påbörjar termin 2 (av 3) av det skolår som de påbörjade i januari 2020. Förhoppningen är att hinna med både termin 2 och 3 till i juli då alla går in i nästa skolår. För att komma i fas har det lösts genom kortare lov mellan terminerna. 

Klass 4 och 8 i grundskolan samt sista året i high school (fjärde året) som redan börjat skolan igen kommer ha slutexamen i mars för sitt innevarande skolår. Det betyder att de får vänta in nästa års skolstart som kommer ske i juli. Åttondeklassarna ska alltså kunna påbörja high school i juli 2021, enligt nuvarande plan. För de som går ut high school (fjärde året) blir det nästan bättre, de behöver bara vänta till juli för att börja universitetet. I vanliga fall brukar de få vänta från december till juli. 

Barnhemmets kycklingar och tio kaniner är nu levererade. En av kaninerna har även fått fyra ungar. Pandemin har påverkat djurhållningen på så vis att man nu behöver köpa det mesta av maten, tidigare skänktes bland annat grismaten av närliggande Kabarak University. 

Vattenförsäljningen har i stort sett upphört helt. Det var dyrare med licensen än de intäkter barnhemmet fick, trots att det var hela lastbilar som kom och köpte. De enda som köper nu är grannar och boende i området som kommer med dunkar. 

Trots omständigheterna är alla är vid gott mod och blickar framåt mot det stundande julfirandet som även det kommer bli något annorlunda i år. I vanliga fall bjuds alla grannbarnen in till julfirandet men på grund av pandemin kan julfirandet endast ske för barnen och personalen på barnhemmet. 

Luciadagen till ära kommer här en bild som publicerats på vår blogg 2016. Foto: Marijana Gutic

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar