tisdag 9 oktober 2012

Hanne & Stina på Phyllis


Detta blir en något försenad presentation, vi har redan hunnit vara här ett litet tag nu. Vi heter Hanne och Stina och kommer ursprungligen från Malmö respektive Öland. Vi studerar båda till landskapsarkitekter på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö, där vi har varit kursare i fem år.
Vi är här på Phyllis för att göra vårt examensprojekt. Exakt vad det kommer att resultera är i skrivande stund inte helt spikat, men klart att vi ska göra ett förslag för utvecklingen av utemiljön (och allt vad det omfattar) på Phyllis Memorial.  Första tiden här har tiden framför allt ägnats mycket åt att lära känna barnen och personalen samt att delta i vardagen.  Ruth, Gidraph och de andra i personalen har tålmodigt svarat på våra frågor. Vi har även fått mycket information av de äldre eleverna som har varit hemma på barnhemmet på grund av skolstrejken. Vi fick en väldigt fin rundvandring bland odlingarna av Sammy. 
Vi har också ägnat en hel del tid åt inmätning av alla byggnader, träd, vattencisterner, stigar och odlingsytor (med hjälp av måttband och prisma) något som har tagit lite längre tid än vi hade räknat med.  Efter kontroll av den plan vi tidigare fått är vi osäkra på vad som stämmer, så vi bestämde att det var lika bra att göra jobbet grundligt och från början. Dock har vi har efterhand fått mycket hjälp, särskilt av de minsta som gärna hjälper till att veva in måttbandet.  Resultatet av detta kommer att bli en uppdaterad och korrekt situationsplan (plan över hur det ser ut i nuläget). Vi har även påbörjat inventering av träden, roligt för oss eftersom vi inte sedan tidigare är bekanta med trädarterna i Kenya.  Några av träden som växer här är snabbväxande Grevillea robusta (silky oak)  och Casuarina cunninghamiana (river oak) samt Eucalyptus. Dessa träd är bra till ved men har små kronor och ger därför inte så mycket skugga.  Guava, citrus, bananplantor och avocado är några av de fruktträd som växer här, och ett praktfullt afrikanskt tulpanträd står på gårdsplanen.
 Vi är även imponerade av odlingarna, här odlas skumawiki, lök, potatis, pumpa, sötpotatis, millet, chinese cabbage (liknar mangold) och lite tomat. Eftersom det har regnat mycket, är odlingarna prunkande, men under torrperioderna går det i nuläget inte att odla har personalen berättat. Tillsammans med Sammy, en av lärarna, har vi varit och tittat på ett storskaligt växthus och bevattningssystem. I veckan har vi tänkt att ska vi göra en ordentlig inventering av vattensystemet här på Phyllis för att förstå hur vattenhanteringen fungerar. En sak som dock är slående är att vattnet verkligen tas tillvara, men mycket tid ägnas åt att bära vatten hit och dit. Speciellt eftersom pumpen till brunnen är eldriven och bara är igång ibland, vattnet pumpas då till någon av regnvattencisternerna där det sen hinkas upp för hand och transporteras till kök och tvätt.
 I veckan som kommer planerar vi att ska besöka Land Department i Nakuru för att se om det går att få tag på några kartor över området, kanske kan det ge oss en inblick i hur landskapet och barnhemmets tomt har förändrats och växt fram.  
Förutom mätningar, inventering, dokumentering och annat nörderi, ägnar vi också tiden till att prata och leka med barnen, assistera onkel Maurice i köket, hjälpa Ruth och Sarah att rensa bönor och hjälpa till att laga barnens kläder när det behövs. Vi har i skrivande stund precis en månad kvar av vår tid här på Phyllis, och det känns som att tiden kommer att gå fort.










/Hanne och Stina 

5 kommentarer:

  1. Jambo Tjejer.... Vilket härligt projekt ni har startat..Hoppas att ni kan utveckla era tankar precis som ni vill och förhoppningsvis dela med er och "så mängder med frön" till alla. Det finns säkert flera av barnen som är intresserade av det som växer och som ni kanske blir förebilder för...Ge dem en framtidsdröm i att bli och utbilda sig till någon som tar hand om jorden. Hälsa alla från mig.. Auntie Gunnel "Brunnskakans Moder"

    SvaraRadera
  2. Kul projekt ni gör.

    Eucalyptus växer fort och planterades i stor mängd här i Kalifornien som vindskydd under början av 1900-talet.

    Största problemet med arten är att den är eldfängd och brinner som en fackla vilket nog har förvärrat en del bränder. Står det eucalyptus nära byggnader kunde det vara en riskfaktor.

    En annan olägenhet är ju att de skräpar ner en massa, så kan vara svårt att använda marken under träden till något vettigt om man inte plockar upp löv och bark hela tiden.

    Det här har ni säkert koll på, jag bara kom att tänka på det.

    Lycka till!

    Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, vad kul med kommentarer! Jo, vi har förståt att eucalyptus inte precis bidrar med att förbättra jorden. Vid ett studiebesök vi gjorde på en skola utanför Kisumo höll barnen på att gräva upp stubbarna från eucalyptus just av anledningen att man ville odla där och därför planterade andra träd. Men brandaspekten kände vi faktiskt inte till, det är ju väldigt relevant att ta i beaktande!

      Radera
    2. Nej marken under eucalyptus brukar inte ha så mycket växtlighet, så det säger kanske en del. Jag kunde ju lagt till att de tappar grenar, stora såna, lite titt som tätt.

      Bodde bredvid en minst 30 meter hög eucalyptus tidigare, och det trädet släppte åtminstone 15cm tjocka grenar då och då. Eldar man med ved får man ju bränsle utan att såga ner trädet.

      Har lagt märke till att "kottarna" kan ha tre-, fyr-, eller femstjärniga "märken", från samma träd verkar det. En kul grej tycker jag.

      Mattias

      Radera
  3. Jambo....Ett litet tips till er om ni är intresserade.... Jo, Olof Palme Agroforesty Center ligger i Kitale och ni bor ju nu inte så värst långt ifrån....där var vi på studiebesök för 10 år sedan och det var en upplevelse.. Vi var med VI-skogen och tittade på trädplantering i hela västra Kenya. Väldigt intressant. Där lär man bönderna att bruka jorden så att de kan livnära sig på den . Trädplantering var grunden för att binda upp jorden så att den inte eroderade och försvann... Gör ett besök om ni kan. Googla och försök leta information om centrat.. Kramiz på er... Gunnel "brunnskakans Moder"

    SvaraRadera