måndag 20 maj 2013

Två nya toaletter

Ett projekt som påbörjats för några veckor sen här på barnhemmet är byggandet av två nya toaletter, en utanför pojkarnas sovsal och en precis utanför tjejernas.
Det här kommer verkligen bli jättebra eftersom de som används nu är gjorda i plåt, de är fulla och det är kolsvart på kvällarna så ingen vågar gå dit ensamma utan ficklampa.
Så precis utanför sovsalarna stinker det av kiss för att det är så långt de flesta vågar att ta sig på natten, den stanken kommer förhoppningsvis att försvinna då det här nya är färdiga!

De är de äldre killarna som har gjort allt jobb. Först grävt ett superdjupt hål, typ 10m rakt ner!







Sen så har det konstruerat ett stenhus runt omkring med tre toaletter i varje hus.




Och ja, det är såhär toaletterna i Kenya set ut, ingenting att sitta på här inte!

Killarna har verkligen gjort ett kanonjobb och den första toaletten kommer att vara klara om ca fem dagar, så då är det dags för invigning ;)

tisdag 7 maj 2013

Bad


Nu har alla barnen varit och badat i Kabarak, även om inte vädret har varit det bästa så har barnen inte klagat en enda gång. Inte ens de yngre killarna sade ett enda negativt ord efter vi sprang genom spöregn i en timme för att komma fram eller när vi långsamt gled fram i leran på vägen hem, riktigt imponerande!

Men vi har haft jätteroligt med allt badande, ”simlektioner”, skvättande och hopptävlingar!

Och haha, den sista bilden är tagen under inspelningen av en musikvideo till någon gospelmusik. Dem ville att jag skulle vara med, och vem skulle inte vilja det liksom, om det är något jag är grym på så är det ju sång och dans… eller inte! Det blir förhoppningsvis bortklippt.

/Frida






Phyllis Party


I lördags var det PP = Phyllis-Party!

Min plan gick väl inte riktigt i lås, det blev sent, antalet stämde inte och det var kaos, alltså standard i Afrika, men hur som helst hade alla jätteroligt i alla fall och det var ju det viktigaste!

Utöver den vanliga kvällsmaten hade vi ordnat så att alla fick en tallrik serverad till bordet, på den fanns det kött, potatis, kål, chapati och varsin dricka. Borden var fint ordning ställda med ljus på varje bord, när alla hade varsin tallrik bad vi alla bordsbön tillsammans, det släktes ned och sen käkades det!

Efter maten hade vi ordnat brownies till efterrätt och jag hade förberett en liten film med bilder och musik från de veckorna jag har vart här som ledde till många skratt.

Sen drogs borden undan, musiken höjdes, ballongerna kom fram och discot var igång!





/Frida

Ett avslutande inlägg

Jaha då var det sista gången vi hörs på detta sätt.

Jag har varit hemma i knappt två veckor och vardagen kom snabbt igång med jobb och allt annat som medföljer. Jag har även hunnit med att tänka lite nu när man varit hemma en stund.
Det är mycket tankar som samlas i huvudet och ibland känns det som att det är enda stor röra.

Något som slog mig är vilken otrolig lyx det är att ha dricksvatten direkt i kranen. Och vet ni vad? Jag kan välja om jag vill ha varmt eller kallt vatten, lite beroende på om jag ska dricka det eller duscha.

Alla dessa faciliteter som vi har i vårat samhälle och inte egentligen tänker på, de får en annan mening efter detta äventyr.

Maten är jättevarierande och smakar faktiskt gott, men vet ni vad. Jag saknar min kära ugali och sukumawiki.

Ni ska även veta att det inte bara är ugalin jag saknar. Jag saknar barnen nå enormt mycket och det kommer nog aldrig att gå över. Det speciellt band man knutit med dessa underbara små själar kommer aldrig att gå av. Jag kommer aldrig någonsin att glömma Phyllis Memorial Childrens Home. Denna stora familj, denna gemenskap och den glädjen som finns där.

Glädjen man får av Uncle Maurice varenda morgon när man kommer in i köket för chaiservering när han kramar om en och hälsar en välkommen saknar jag verkligen.

Kärleken man får av barnen, bara alla gånger man setat hand i hand med någon eller när någon av de minsta kryper upp i famnen på en och kanske tar sig en tupplur, detta är en obeskrivlig känsla.

Alla härliga samtal man haft med barnen och alla glada dagar med fotboll och övrig lek. Jag kommer även att saknar att springa omkring på området och leka “running game” ,eller jaga som vi skulle kalla det på svenska, på kvällstid när det är en aning svalare.

Tro det eller ej men jag saknar att sitta och rensa majs och bönor med auntisarna. Man gör någonting bra samt att man sitter i solskenet och lyssnar på kacklande kenyanska tanter =)
Det är en konstig känsla att ha sett barnen i princip varje dag i 23 veckor för att sedan säga adjö och vips så ser man dem inte längre. Visst överlever barnen och livet på Phyllis rullar på utan mig men personligen så känns det aning konstigt. Ursäkta om jag upprepar mig men jag saknar dem så himla mycket.
Jag saknar att höra deras ljuvliga sång på lördag eftermiddag och söndag morgon när det är kyrkan. Och ni ska veta att min sambo Emeli börjar tröttna på att höra mig sjunga “nani kama wewe” och “ni wewe bwana”.
Slutligen vill jag bara säga tack till alla er som stödjer Phyllis Memorial Childrens Home och Kampi Ya Motos Barn och alla er som jobbar för att ge dessa barn ett bättre liv. Ni är fantasiska.
Ta hand om er allihopa och var rädda om er.

Vem vet, vi kanske hörs igen här i framtiden.
Ps, bifogar lite härliga tidigare opublicerade bilder. Ds

Stora kramar

Uncle Tobias



Tröjstorleken satte stopp för
Obamas deltagande i fotbollsmatchen


 
Jag och Jacinta njuter som fotbollsåskådare

  
Esther råkar ut för vad hon skulle
 kalla ticki ticki medans jag skulle säga killi killi



Jag och underbara Catherine Wangui

Bästa mysgänget på julafton

 
Bus i poolen på Rift Valley Sports Club





Obama Picasso visar stolt upp
sin version av en påsktupp






Syster Catherine matar mig med sin födelsedagstårta



Jag och Jacinta på disco
under min sista helg innan hemfärd