onsdag 27 mars 2013

Ytterligare en vecka har passerat

Hej igen mina vänner.
Här på Phyllis har veckan rullat på i godan ro och det har egentligen inte hänt så himla mycket. Men så kan det vara ibland.
 I söndags så var det som vanligt baddags och ett glatt gäng på 27 barn åkte iväg till Kabarak. Det plaskades i över en timme och allt var frid och fröjd. Men sen hände det, det som vi alla längtat efter. Men det skulle ju inte komma idag, och speciellt inte denna tid. Men det som kom var det efterlängtade regnet. Det medförde även åska och barnen bussades ur bassängen och fika fick vi göra i bussen. Men det härliga med dessa barn är att man inte ser några sura miner för det.

                                           En smula trångt är det allt.

                                          Glada miner.

I övrigt så är fortfarande Jacinta kvar här, hon bor dock inte på barnhemmet men är här med jämna mellanrum och tar då med sig härliga lilla Lilly.
                                          Jacinta, Lilly och Agnes.

För att fylla ut detta inlägg så vill jag skicka med ett par bilder från förra veckans Olo-Ika vistelse, de fick inte plats i det inlägget men jag tycker att de ändå är så härliga att de ska få sin plats.
                                              En bild säger mer än 1000 ord, eller hur Caren.
                                                       Eunice med sitt ständiga leende.

Ja men det var väl allt för denna gång. Ni får ge er till tåls till nästa vecka då det blir ett lite längre inlägg.
Ha det så bra där ni nu befinner er och var rädda om er.
Kram
/Uncle Tobias

torsdag 14 mars 2013

Valflytt, grillad kyckling & mycket mera



God dag mina vänner, äntligen hörs vi igen. Jag vet knappt vart jag ska börja med tanke på att det gått ett tag sen senast. Skolan stängde förra torsdagen (28/2) pga valet. Så borderbarnen åkte hem till sig och våra high school elever kom hem igen. I fredags så spelades det kubb. Ett par generösa gäster gav det till oss härom veckan. Vem trodde att man skulle lira kubb på ett kenyansk barnhem. Med solen gassandes och en svag men varm bris så spelades det så länge barnen orkade. Man fick nästan lite midsommarkänslor.

Det ser ut som Agnes använder sig av en otillåten teknik


Farligt nära kungen,  Jacinta



I lördags så var det dagen för flytt kommen, till barnens stora glädje. Vi flyttar barnen till Jacintas hus i Kiamunyi av säkerhetsskäl inför och under valet. Men först så tog jag med våra high school tjejer till Kabarak för lite bad. Och en sak är säker, glädjen att bada är ingenting som försvinner bara för att man går på high school. Det bevisade dessa härliga tjejer med plask och en hög och glad ljudnivå.

Plask


Det ser ut som Peris blir oschysst behandlad


I söndags så var det dags för våra high school killar att bada. Denna gång så var även Jacinta, Sabine och lilla underbara Lilly med i poolen. Det var en lite lugnare och kanske en aning coolare badstund denna gång. Dock så finns det inga bilder från denna gång pga en kameramiss.

På kvällen sen så slaktades en get och vi festade i oss av denna tillsammans med mukimo. Visst saknade man ugalin men mukimo smet ner det med ;) På kvällen var det full fart med musik och dans.

1 Bild. 1297 Uncle Maurice och det som är kvar av geten.

Detta börjar nästan kännas lite som en dagbok men det har hänt så mycket och jag vill få med allting. Men pausa gärna här och fortsätt om en stund igen. 

I måndags så var det dags för val. Jag och barnen hängde i Kiamunyi hela dagen medans Jacinta och Sabine samt ett gäng röstberättigade barn var på Phyllis och gjorde sin plikt. Jag försedde barnen med memory och lite annat pyssel för att hålla dem sysselsatta.

Eunice och Caren premiärspelar

På kvällen följde vi rösträkningen via tv och radio, även fast att alla visste att presidenten inte skulle utses idag så satt de flesta klistrade vid tvn hela kvällen. Dagen hade dock varit lite för lång för våran busschaufför som gav upp i förtid.
Det är okej att vila lite

I tisdags så flyttade vi hem igen. Uncle Maurice sammanfattade utflykten ”east, west, home is best”, och jag kan inte annat än att instämma.

Jaha då är vi framme vid onsdagen, eftersom att våra high school elever snart börjar droppa av till sina skolor och för att valet gått lugnt till så ville jag lyxa till det lite. Så dagen till ära så bjöd jag på grillad kyckling, grönsaksstuvning, pilau, chapati och läsk. Detta hade dock aldrig kunnat bli verklighet utan barnens hjälp. Vilka underbara barn/ungdomar vi har här. Ett gäng satt halva dagen och producerade chapatis medans ett annat gäng hjälpte till med grönsakerna. Diba var dagens grillmästare, och kycklingen blev helt perfekt. Alla hjälpte verkligen till för att vi skulle få både golunch och gomiddag.
Grönsaksgänget
Samson är anledningen till att jag inte bär linne

Grillmaster Diba

I fredags så bar det av till Olo-Ika med ett gäng barn som hellre ville leka istället för att bada. Obama var överlycklig över att det äntligen var hans tur att få åka. Barnen hade på sig sina finaste lekkläder och som det lektes. Det var en riktigt bra eftermiddag med skrattandes barn.

Det är bäst att sköta sig i hoppborgen
så att inte konstapel Mary kommer och tar en!


Det är kul med ruchkana, eller hur Jacinta?


Ja just ja, ett val har passerat också. Som ni säkert redan vet så vann Uhuru Kenyatta, son till Kenyas första president Mzee Jomo Kenyatta. Där fick vi in lite allmänbildning också.
Avslutningsvis så kan jag meddela att high school  barnen är tillbaka i sina skolor samt att borderbarnen är tillbaka här så nu är vardagen kommen igen.

Ja det var nog allt för denna gång. Jag hoppas att allting är bra med er därhemma. Det ska nog inte dröja lika länge till nästa uppdatering.
Kram på er
/Uncle Tobias

söndag 3 mars 2013

En misslyckad filmkväll men lyckad badsöndag


God dag kära medborgare och trogna läsare.
I lördags så hälsade jag på hos Auntie Maggie i hennes lägenhet i Kampi Ya Moto. Hon bjöd på lunch och vi hade en trevlig dag. På kvällen hade jag annonserat om att det skulle vara filmkväll. Till detta så hade jag  fixat godispåsar så att det skulle bli riktigt lördagsmys. Men det var ett problem. Strömavbrott. Godiset delades ut men strömmen fick vi vänta på tills morgonen därpå. Det enda som lös upp min väg till gästhuset denna kväll var fullmånen.

Söndagen kom och det var dags för söndagsskolan. Jag gillar att vara med de små när de har sin kyrkstund. Jag läste en snutt ur bibeln och jag tror att barnen uppskattar detta. De sitter hur som helst och tittar på en och ler. Sen var det dags for söndagsbad. Denna gång dök badvakten upp och låste upp åt oss. 26 killar i den äldre åldersgruppen var där denna gång. Det badades i 1,5h och sen lirades det fotboll och fikades innan det var dags att bege sig hemåt.

Plask


Peter tar det säkra före det osäkra

Barnen jobbar inte på brännan, utan värmer sig på plattorna
 - för vattnet är iskall!



I måndags så var det dags för tvillingarna Monica och Zipporah att börja high school. Jag följde gladeligen med dessa härliga tjejer till A.I.C Morop girls secondary school där de ska spendera de kommande fyra åren. Det verkar vara en bra skola. Jag ser fram emot visitingday då de ska visa mig runt på skolan.

Monica och Zipporah i väntan utanför skolan.

I tisdags så kom Jacinta och Sabine hit. Ett stort kramkalas bröt ut. Dagen till ära så bjöd jag på mat. Köttfärssås och ris. 13kg färs och 12kg grönsaker bar jag hem. Grusvägen till Phyllis från “highway” har aldrig känts så lång. Men gott blev det. Det var jättekul att traffa Jacinta och Sabine för första gången. Barn och personal hälsade dem verkligen välkomna.


I övrigt så pryds kvällarna av sedvanligt bus. Detta är någonting som jag verkligen kommer att sakna.

Härliga Caren på bushumör

Valet närmar sig så det kanske dröjer till nästa inlägg då man aldrig vet vad som händer. Men vi hoppas innerligt på det bästa.

Ha det sa bra hemma i kylan medans jag njuter av solskenet i det numera riktigt torra Kenya. 

Kram på er alla.

/Uncle Tobias