måndag 29 oktober 2012

Ny volontär anländer 31/10


Hej!

Mitt namn är Tobias Brinck och jag är 26 år. Jag bor i Västerås och har gjort så under hela mitt liv. Tisdagen den 30/10 börjar mitt äventyr med en lång flygresa till Kenya. Dagen därpå anländer jag till Phyllis och där stannar jag det kommande halvåret.

Till vardags så jobbar jag på Mälar Energi, som lagerarbetare. Mina största intressen här i livet är fotboll och musik, jag blev dock bättre på att titta på fotboll än att spela samt att jag är bättre på att samla på gamla lp skivor än vad jag blev på att spela något instrument. Detta är väldigt kortfattat om mig själv men ni kommer att få lära känna mig bättre under tiden som jag är på plats.

Ha det så bra i kalla Sverige.

Varma hälsningar
Tobias Brinck

fredag 26 oktober 2012

Gun-Britts fjärde vecka på Phyllis


Hej igen!

Nu är jag inne på min fjärde vecka på Phyllis. Det är inte klokt vad tiden springer iväg men det är jag ju inte den första volontären som tyckt. Här är full aktivitet, barnen och ungdomarna har fullt upp och det har personalen också.

Vi volontärer har fortsatt med biblioteket och pyssel tre gånger i veckan och det är både roligt och uppskattat. 

I tisdags åkte Tove och jag med skolbussen på morgonrundan kl. 05.20 för att plocka upp skolbarnen som bor hemma. Vi startade när det var stjärnklar natt och var tillbaka när det ljusnat, sedan var vi med i skolan tills skomakaren kom på besök för att laga barnens skor.

Ett morgonpiggt gäng, framför nya bussen.


Skomakaren på besök från Kampi ya Moto.



Vi har också varit iväg med första gruppen till Kabaraks pool och badat. Efter mycket om och men har vi lyckats boka fem tillfallen och delat in barnen i fem grupper så det är vad vi kommer att syssla med på sondagarna framöver.

Bad vid Kabarak.


I övrigt är detta en fantastisk upplevelse....fortfarande!!!!  Jag är så glad över att jag är här.  

Varma hälsningar  Gun-Britt

onsdag 24 oktober 2012

Bakning, filmkväll och strejk


Tiden går så fort här, känner att jag inte riktigt hinner med, men antar att det är så det ska vara när man trivs riktigt bra! 

Barnen på Phyllis väntar mycket på att deras exams ska starta, som på grund av strejken är framskjutna ett par veckor. För er som inte vet så är det lärarna i de statligt ägda skolorna som strejkat under ett par veckor nu i höst, vilket resulterat i att samtliga skolor tvingats skjuta fram sina slutprov. Det har också varit en del tumult på några av barnens skolor (High School) där eleverna i sin tur strejkat och velat skjuta fram även sina slutprov för att hinna plugga. Nu sägs det dock att det ska vara ordning på det hela, sa hoppas på det. 

I lördags stod det filmkväll på schemat här på Phyllis. Hanne och Stina bakade, med några av barnens hjälp, kärleksmums kvällen till ära. Det bjöds dessutom till barnens förtjusning på lite godis och ett glas saft. Alla barn var dock inte riktigt lika intresserade av själva filmtittandet, så aktiviteterna under kvällen varierade stort, från nagellacksmålande till sång och lyssnande på musik. En härlig kväll helt enkelt! 

/Tove  

Samson vispar ihop smeten.

Stina visar hur det ska gå till.



En lång kö av förväntansfulla barn!


Hälsning från Phyllis


Hej igen!


Nu har jag landat... Jaa i alla fall fysiskt- mentalt börjar jag också finna mig till rätta. Det är så mycket nya intryck, man blir helt överöst.
På Phyllis vaknar man tidigt. Det ser tuppen till och det är bra, för mornarna i Kenya är fantastiska, ljuset, ljuden och dofterna!!!!!! 
Det kan inte beskrivas - måste upplevas.

Men det största här är människorna. Jag är så imponerad.
I förskolan i Sverige talade man för ett antal år sedan om det "Kompetenta barnet ". Här blir det så otroligt tydligt vad en liten eller ung människa kan forma. Det handlar nog om någon slags grundsyn på livet eller nått. Det tål att tänkas på.

I fredags hade vi biblioteket öppet. Det ska Tove och jag försöka ha måndag, onsdag och fredag. Där kan man låna böcker, spela spel, pärla, måla och leka. Vi får se hur det utvecklar sig.

I övrigt är det en del dagliga sysslor som ska utföras. Det största är grönsakerna som ska rensas och hackas till mat åt över 100 personer.
Det tar sin lilla tid men utfors i ett lugnt och avspänt tempo.
Jaa så ser det ut just nu. Tänk att jag är här! Det är så härligt.  

Vi hörs!   /Gun-Britt

Biblioteket



Biblioteket




tisdag 9 oktober 2012

Hanne & Stina på Phyllis


Detta blir en något försenad presentation, vi har redan hunnit vara här ett litet tag nu. Vi heter Hanne och Stina och kommer ursprungligen från Malmö respektive Öland. Vi studerar båda till landskapsarkitekter på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp utanför Malmö, där vi har varit kursare i fem år.
Vi är här på Phyllis för att göra vårt examensprojekt. Exakt vad det kommer att resultera är i skrivande stund inte helt spikat, men klart att vi ska göra ett förslag för utvecklingen av utemiljön (och allt vad det omfattar) på Phyllis Memorial.  Första tiden här har tiden framför allt ägnats mycket åt att lära känna barnen och personalen samt att delta i vardagen.  Ruth, Gidraph och de andra i personalen har tålmodigt svarat på våra frågor. Vi har även fått mycket information av de äldre eleverna som har varit hemma på barnhemmet på grund av skolstrejken. Vi fick en väldigt fin rundvandring bland odlingarna av Sammy. 
Vi har också ägnat en hel del tid åt inmätning av alla byggnader, träd, vattencisterner, stigar och odlingsytor (med hjälp av måttband och prisma) något som har tagit lite längre tid än vi hade räknat med.  Efter kontroll av den plan vi tidigare fått är vi osäkra på vad som stämmer, så vi bestämde att det var lika bra att göra jobbet grundligt och från början. Dock har vi har efterhand fått mycket hjälp, särskilt av de minsta som gärna hjälper till att veva in måttbandet.  Resultatet av detta kommer att bli en uppdaterad och korrekt situationsplan (plan över hur det ser ut i nuläget). Vi har även påbörjat inventering av träden, roligt för oss eftersom vi inte sedan tidigare är bekanta med trädarterna i Kenya.  Några av träden som växer här är snabbväxande Grevillea robusta (silky oak)  och Casuarina cunninghamiana (river oak) samt Eucalyptus. Dessa träd är bra till ved men har små kronor och ger därför inte så mycket skugga.  Guava, citrus, bananplantor och avocado är några av de fruktträd som växer här, och ett praktfullt afrikanskt tulpanträd står på gårdsplanen.
 Vi är även imponerade av odlingarna, här odlas skumawiki, lök, potatis, pumpa, sötpotatis, millet, chinese cabbage (liknar mangold) och lite tomat. Eftersom det har regnat mycket, är odlingarna prunkande, men under torrperioderna går det i nuläget inte att odla har personalen berättat. Tillsammans med Sammy, en av lärarna, har vi varit och tittat på ett storskaligt växthus och bevattningssystem. I veckan har vi tänkt att ska vi göra en ordentlig inventering av vattensystemet här på Phyllis för att förstå hur vattenhanteringen fungerar. En sak som dock är slående är att vattnet verkligen tas tillvara, men mycket tid ägnas åt att bära vatten hit och dit. Speciellt eftersom pumpen till brunnen är eldriven och bara är igång ibland, vattnet pumpas då till någon av regnvattencisternerna där det sen hinkas upp för hand och transporteras till kök och tvätt.
 I veckan som kommer planerar vi att ska besöka Land Department i Nakuru för att se om det går att få tag på några kartor över området, kanske kan det ge oss en inblick i hur landskapet och barnhemmets tomt har förändrats och växt fram.  
Förutom mätningar, inventering, dokumentering och annat nörderi, ägnar vi också tiden till att prata och leka med barnen, assistera onkel Maurice i köket, hjälpa Ruth och Sarah att rensa bönor och hjälpa till att laga barnens kläder när det behövs. Vi har i skrivande stund precis en månad kvar av vår tid här på Phyllis, och det känns som att tiden kommer att gå fort.










/Hanne och Stina