måndag 30 april 2012

Phyllis Football Cup 2012


Hej.

Musik och dans är ett stort intresse i många afrikanska länder. Så även i Kenya och på Phyllis. Här är musik verkligen glädje, och många har svårt att sitta still då musik sätts på. Dom är så duktiga alltså, dom har verkligen rytmen i kroppen. Det har dock inte en annan, jag är ganska stelbent när det kommer till dans, men jag tycker att det är väldigt roligt att se att det finns en sådan glädje musik, sång och dans här.

En person som har ett stort musikintresse är highschool-eleven Joel. Han är hemma på Phyllis över skollovet. När han såg mig springa runt och fota med min kamera, så hade han en önskan om att jag skulle filma honom när han sjöng och dansade. Självklart, sa jag. Joel var mycket kreativ i hur han ville arrangera det. Det var kul att se, tycker jag. Han pratade med sina kompisar här, som mer än gärna ställde upp som dj och dansare. Resultatet av videon blev lyckat och Joel var riktigt nöjd med allt. Kul! Jag tror inte att det är möjligt att lägga upp filmer här på bloggen tyvärr, det hade varit kul att visa resultatet, men de videoklipp vi har spelat in finns förstås på datorn på Phyllis, om framtida volontärer eller besökare vill skåda det.

Den före detta volontären Elna har varit på besök med sin kille Fredrico. Bland annat ordnade dom med en utflykt till The Lodge, där det bland annat finns en lekplats. Regnperioden är således närvarande och vi fick söka skydd under tak. Där bjöd Elna med sällskap på läsk så barnen var rätt nöjda ändå. De äldre grabbarna fick sedan stanna kvar, när de andra vandrade tillbaka till Phyllis, och se en Premier Legue-match på storbilds-tv. Otroligt uppskattat! Kvällen innan Elna och Fredrico åkte hem anordnade dom middag med efterföljande disco. Musik och dans alltså...

”Phyllis Footbaal Cup 2012” har under den gångna veckan spelats, en match varje dag, och med den avslutande finalen i måndags. Det vinnande laget – jag och Ella kämpade tappert i motståndarlaget i finalen – fick en pokal. En bild togs och ska ramas in och sättas upp på väggen. Disco denna kväll också.

Ha det bra!


// Jonatan Bertilsson

Vinnare av Phyllis Football Cup 2012


söndag 22 april 2012

Jonatan berättar om tillvaron & det väntade skollovet på Phyllis


Hej!

Först och främst vill jag säga att jag är glad över att vara på Phyllis och i Kenya. Det känns verkligen bra alltså. Och det är otroligt intressant att få leva och ha en tillvaro i en helt annan typ av kultur och vardag mot vad man är van vid. Jag inser, att om några veckor har jag varit på Phyllis halva min vistelse. Tiden går som sagt fort när man har det trevligt.

Jag var förbi konsulatet tidigare idag och skulle förlänga mitt visum. Det finns historier om svenskar som blivit nekade förlängning, andra som tvingats muta sig till den och annat strul, sa jag var lite spänd och nervös inför besöket. Jag hade missförstått datumen, har 1 månad kvar på mitt nuvarande visum, sa jag får återkomma i mitten av maj månad. 

Lina åkte hem tidigare I veckan. Hej då Lina, ta hand om dig och lycka till med redigeringen av dokumentärfilmen. Innan Lina lämnade Phyllis hann hon dock uppleva sin födelsedag. Den var under Påskhelgen. Lina hade bestämt att vi skulle laga mat till alla barnen, och jag fick vara assistent. Utöver den ordinarie menyn, så inhandlades diverse kolhuvuden, morrötter, tomater … och kycklingar. När man ska köpa kyckling här i Kenya sa säljs dom livs levande, så att säga. Kycklingarna slaktades och jag fick blodiga händer på mitt samvete, bokstavligt talat. Det är ju inte varje dag man lagar mat till över 120 barn, men det gick bra. Och det var verkligen roligt att se hur barnen uppskattade detta. Det blev på riktigt hysteri i matkön när de såg vad som väntade.

På onsdagen halverades befolkningen på Phyllis när det blev dags för skollov. Alla boarders, internatare, åkte hem. Och highshool-barnen, som vanligtvis bor på sina skolor, kom tillbaka. Så i omkring 3 veckor är dom lediga. Det ska bli väldigt roligt att umgås med dom aven på dagtid. Vi har planerat att ha en fotbollsturnering nästa vecka! Ett spel som har uppskattats mycket är boule. Jag har spelat det med highschool:arna ett par gånger och det tycker verkligen att de tar kul.

Regnperioden har som tidigare nämnts börjat. Det regnar på eftermiddagar, kvällar och nätter. Vattnet ar väldigt behovligt för många människor. Och i och med att regnet kommer sa skördas det som skördas ska.

Med vänlig hälsning
Jonatan Bertilsson    





fredag 13 april 2012

Ny volontär till Phyllis

Hej!

Mitt namn är Ella och jag är nästa volontär på tur! Från mitten av april och 6 veckor framåt kommer jag att bo på Phyllis för att få se en nära bild av Afrika. Jag är jättespänd och har för tillfället lite resfeber, men tror att detta kommer att bli några av mitt livs häftigaste veckor.

 Efter att ha fått träffa flera personer som varit volontärer på barnhemmet så känner jag mig mycket säkrare på att jag verkligen vill åka. Jag fick kontakt med Kampi Ya Motos Barn genom mejl, efter att jag googlat fram dem på ”volontär Kenya”. Bara efter att ha läst presentationen på hemsidan bestämde jag mig för att skicka en ansökan.

 Att få arbeta som volontär på ett barnhem har länge varit en dröm för mig. Jag har alltid tänkt att det är något som jag vill göra, delvis för att känna att jag gör något viktigt, men också för att jag tror att det för mig själv hade varit otroligt givande. Jag tror inte att man någonsin kan få förståelse eller kunskap om andra folk och kulturer utan att själv uppleva och vistas i andra miljöer. I alla fall inte på riktigt, vilket är det som jag hoppas på att jag ska få.

Det är med en blandning av nervositet och förväntan som jag åker till Phyllis, vilket jag tror kan vara en ganska bra kombination. Jag känner redan nu att den här resan kommer att påverka mig och få mig att växa som människa. Att jag kommer att träffa människor som jag aldrig annars hade mött, lära känna ett helt nytt land som jag förut inte haft någon som helst relation till och att jag förhoppningsvis känner att jag även fått ge något tillbaka.

Nu är det inte många dagar kvar nu tills jag anländer till barnhemmet och jag är så peppad!!

Kram, Ella.

torsdag 5 april 2012

Veckan som gått

Hej!

Tidigt imorse åkte Linn hem till Sverige efter sin vistelse på Phyllis. Linn, kära vän, ta hand om dig. Vi kommer att sakna dig. Personalen kommer att sakna dig. Och barnen kommer verkligen att sakna dig.

Jonatan har i skrivande stund varit på barnhemmet i 7 veckor. Att tiden går väldigt fort är en någorlunda sliten klyscha, visserligen, men faktum är att det stämmer mer än någonsin. Dessa 7 veckor har passerat väldigt snabbt. Men samtidigt känns det som att man har varit borta väldigt länge. Mycket är väldigt annorlunda mot i Sverige, det har varit mycket nya intryck och upplevelser, men Jonatan har verkligen en suverän tid på Phyllis. Han tycker att det är mycket intressant att lära känna alla människor, framförallt barnen.

Lina fortsätter sitt arbete med dokumentärfilmen. Hon filmar barnhemmet och skolan, har gjort intervjuer och varit med i byar och filmat. Det går bra. Hon stannar i en vecka till för att sedan åka hem till Sverige och fortsätta med redigeringen.

I övrigt har det varit en någorlunda lugn vecka på Phyllis. Linn annordnade en del avslutningsaktiviteter. Bland annat en skattjakt med barnen som var väldigt uppskattad. Det har också skrivits brev till faddrar och före detta volontärer, som Linn tog med sig hem. De senaste veckorna har det varit varmt och väldigt kvavt i luften - regnperioden var att vänta. Så i lördags kom så en rejäl skur, och sedan dess har det regnat regelbundet på kvällar och nätter. Självklart har också majs och bönor rensats, ved huggits, diverse spel och kort spelats. Och förstås; vi hänger mycket med barnen!

Precis innan vi skriver detta blogginlägg var vi förbi posten och skulle hämta ut de brev som faddrar och tidigare volontärer skickat till barnhemmet. Det var väldigt struligt. Personalen på posten river upp alla brev, rotar runt, slänger tillbaka allt huller och buller, kräver betalning, uppvisning av pass och så vidare. Vi fick de brev vi skulle, men det var ett projekt i sig, så det bästa är nog att så mycket post som möjligt skickas med volontärer. 


Ha det bra!
Jonatan Bertilsson & Lina Almekvist