tisdag 26 oktober 2010

Jessicas sista tid pa Phyllis!

For nagra dagar sedan lamnade jag Phyllis. Jag har haft en fantastisk tid pa Phyllis och jag har upplevt sa mycket. Jag saknar barnen och personalen och hoppas att jag kommer ha mojlighet att halsa pa nagon gang i framtiden.

Min sista lordag arrangerade vi (jag, Carin, Elna och Caroline) ett disco for barnen. Det blev en succe! Vi bjod pa saft och klubbor och vi hade kopt Shakiras CD med laten Waka Waka som ar valdigt popular hos barnen. Vi borjade kvallen med att vi sjong Pippi Langstrump sangen och sen hade vi Limbo, Detta och Shakiras CD fick verkligen igang barnen och sedan dansade de flesta, bade barn och vuxna. Vi hade alla jatte roligt! Tidigare samma dag gick vi till Kampi med tjejerna i klass 5,6 och 7 . Vi valde att bara ta med tjejerna eftersom vi skullle pa en festival, som Wendos organisation arrangerade, som riktade sig mot tjejer. Pa festivalen var det dans, sang och teater. Nagra av vara barn fick upptrada med 2 sanger och dans. De var sa duktiga och modiga. Detta var inget som barnen hade forberett innan utan de gick bara upp och korde. Ruth, Maggie och Sarah i personalen var ocksa med i en grupp som upptrade med sang och dans. De var jatteduktiga!

Vara high school barn har varit hemma pa midterm lov i nagra dagar. Det var kul att traffa dem igen. Nar lovet var slut foljde vi med dem till Nakuru, dar de tar sina matatu till respektive skola. Vi bjod dem pa lunch och satt med dem pa ett internet cafe. Att sitta framfor en dator var forsta gangen for nagra av barnen sa det tyckte det var kul och spannande.

Friidrottstrangen har lopt pa bra. Jag har hunnit med att trana alla skolklasserna i kula, vilket ar kul eftersom alla fatt chansen att prova pa. Nagra av barnen har sagt att de vill vara med och tavla i kula nasta friidrottstavling (det brukar vara 2 st varje ar) nu nar de vet hur man gor. Kul! Innan jag akte lamnde jag kulan som jag haft med mig fran sverige till Douglas (lararen som jag haft mycket kontakt med angaende friidrotten) och han lovade att ta vid dar jag slutade!

An en gang vill jag bara saga att jag har haft en fantastisk tid pa Phyllis och jag har upplevt sa mycket och traffat sa manga harliga vuxna och barn!

Tack for mig!
Jessica

torsdag 21 oktober 2010

Disco och religionsamtal

Vi hade ett lyckat disco i lordags (smatt trotta efter dagen pa festivalen). Det var harligt att se barnen uppspelta och dansanta. De vet verkligen hur de ska rora sig! Vi bjod pa saft och klubba och alla fick varsin ballong. Vi dekorerade aven med ballonger. Vi hade kopt Shakira och den spelades flitigt. De ar som tokiga i Waka waka, Whenever wherever och Yoir hips don't lie. Vi startade det hela med att sjunga Har kommer Pippi Langstrump som de gillar och sedan hade vi limbo. Vi hade satt upp tva affischer om att det skulle bli disco samma dag och de sag fram emot det. Fotona vi tog ar mycket suddiga for sanden och dammet fran golvet steg snabbt i luften och jag tror att jag fick min hosta fran denna fantastiska kvall.

Det har roligt att prata med barnen om religion. De ar sa inne i att det ar gud som har skapat varlden att de har svart att se att andra kan tro nagot om Big bang och evolutionen. Det ar ju bara en teori. Det som star i vetenskapsbocker inkl deras skolbok ar bara teori och inte sant. Bibeln ar den sanna boken och vi diskuterar och diskuterar detta. Trots allt respekterar de mig och min tro och jag ar en god manniska aven om jag inte tror pa gud. Ett par tjejer har sagt att man blir banned om man inte tror pa gud. Jag sa att det lat inte sa roligt for mig att bli banned, men som sagt sa ar jag anda en bra manniska. Vi kommer att fortsatta prata om detta, det ar jag overtygad om.

Jag vet tyvarr inte hur jag far upp bilder pa bloggen. De kommer en annan dag.

Festival

Hej!
Jessica har nu akt med Elna pa safari. Det var ett tarfyllt farval av barnen och aven jag blev tarogd nar de skulle aka. Jag och Jessica har umgatts 24 timmar om dygnet i princip varje dag har pa Phyllis och hon har blivit min basta van har eftersom inte de basta vannerna dar hemma vet precis vad som hander mig: gladje, magont, hosta, tankar, irritation over kenyanernas icke-planerande liv... Ja, det ar allt haftigt att man kan umgas med nagon som man bara traffat fyra korta ganger innan man akte hit. Vi sags pa tva aktivmoten och nar vi stod pa loppis ihop och sedan nar vi kopte flygbiljetterna och skalade i vin for att vi var sa glada att vi kopt resan till detta harliga land! Ja, det ar mycket som man tanker pa har.

Vi har funderat kring detta att de inte planerar sa mycket. Det ar skont pa ett satt men vi som planerar mycket har ibland svart att forsta. Det bestams saker samma dag som de ska ske och barnen har knappt mojlighet att forbereda sig pa samtal eller utflykt. Tex i lordags nar vi ville ha med nagra tjejer till festivalen som Wendos organisation hade ordnat. Vi pratade med dem flera dagar tidigare, men eftersom det var en lordag gick alla i skolan. Men pa lordag morgon visade det sig att barnen ar lediga for det skulle komma besokare till Phyllis. Da sa vi aterigen att vi kan ta med oss nagra tjejer. (Trevligt att bara vara tjejer nar grupperna i organisationen bestar av kvinnor som arbetar forebyggande mot HIV och tidig graviditet och aven for kvinnor som vill och behover skapa sig ett tryggaare liv med att tex odla svamp som de kan salja och fa in pengar till familjen.)Sa plotsligt gick detoch Maragia sa att de fick valja om de ville folja med eller vara kvarpa Phyllis. De fick en stund att gora sig i ordning och som alltid nar de ska ivag sa klar de upp sig fram topp till ta. Dvs med jeans och en troja som inte ar skoluniform.

Sa tog vi med 27 tjejer fran klass 5-7 pa en festival. Det var mycket roligt att se tjejerna titta pa en show som tva komiker hade. Flera grupper bade vuxna och gymnasister upptraddemed dans och teater om karlek och hiv mm. Vara aunties Ruth, Sarah och Maggie upptradde med sin grupp. De gjorde forsta ett litet spel med Maggie som full man som kom hem till sin fru med ett litet barn i famnen. Hon var inte sa intresserad av att ha honom hemma, sedan dansade och sjong de. Mycket bra. Nagra av vara tjejer gick ocksa upp med Sarah och dansa och sjong, de ar fantastiska! Helt planerat och spontant sjong de en hyllning till mamman. Jag ar stolt over dem!

Nar sa en tjej var kissnodig hade jag plötsligt sexton tjejer med mig for att leta upp toan. En polis satt utanför ett hus (som jag sedan hörde var typ polishuset). Jag gick mot honom och plötsligt upptäckte jag att jag inte hade tjejerna med mig. De hade stannat på långt avstånd. Vinkade att de skulle komma men tror inte att de gjorde det. Jag gick fram till polisen och frågade var toan var. Han visade mig. Tjejerna kom. Jag frågade dem om de var rädda för polisen och det var de. När den första tjejen öppnar dörren till toan ser jag att där är en papperslåda som det står Condoms, picka one på. Hmmm… en tjej påpekar att där är kondomer. Jag frågar om de vet vad det är. Nej. Hmm… jag förklarar… När ni blir kära, EFTER GYMNASIET, så kanske ni vill njuta av sex utan att bli gravida och utan att få HIV. Då använder ni en kondom. Man sätter på den på killens… här blir jag tyst för plötsligt kommer jag bara på ord jag inte känner för att använda. En tjej fyller i penis. Yes, exactly! säger jag. Puh. Gissa om de fnissade. Jag berättar också att jag hört att några tror att de är som syskon på Phyllis men att jag inte tror att det är så, eller rättare sagt jag VET att det inte är så. Då säger en tjej att de kan vara boyfriend and girlriend but not lovers. Precis! säger jag. Jag säger att jag gärna vill prata om kärlek och sex, eftersom jag är kär så pratar jag gärna om det. Jag berättade allt detta för Maragia och han sa att det är en bra idé att prata om det. Jag vill också gärna prata med dem om saknaden efter familjemedlemmar. De pratar inte om det med varandra och jag tror inte de pratar om det med någon vuxen heller. Kvinnorna på Phyllis tyckte det var jättekul att jag berättade om kondomer, de skrattade och sa att jag haft en lektion, japp – i sexualkunskap. De äldre visste vad kondom var men inte de yngre. De går förvisso i klass 5-7. Någon sa att de inte hade haft sexualkunskap på lektionen, men jag har sett anteckningar om kvinnans könsorgan och HIV.

Ja... det var lite om det... Jag och Caroline har det fortsatt bra har.
Ha det fint! Kram Carin

måndag 11 oktober 2010

Rasta!


Tog oss 5 resp. 6 timmar att göra dessa härliga rastaflätorna. Det gjorde väldigt ont i tinningarna och carin hade ont i princip hela tiden medan frisörerna gjorde dem. Barnen och de vuxna tycker vi är snygga. Ha det fint!

Kramar från JEssica och Carin

söndag 3 oktober 2010

Om skolsystemet i Kenya

Hej!
Det har faktiskt blivit lite av vardag här på Phyllis. Det vill säga på morgnarna då vi skär och river grönsaker, hjälper till med att servera porridge och lunch. Vi försöker hinna laga vår lunch och äta innan barnen, eftersom Carin har börjat ha engelsklektioner. Först en lektion med top class, 5-6-åringar, och sedan med klass 1. Men det känns som om det händer något nytt varje dag.

I dag, tisdag, var the chairman of Phyllis academy på besök. Han skulle ha intervjuer med ett par kvinnor som sökt plats på skolan. Det är tre lärare som har slutat här nyligen, så han hade intervjuer i torsdags och tillsatte två av tre tjänster och nu sökte han en till. Hoppas han hittade den han vill ha. Det är svårt att få mattelärare, sa han. Drömmen för en lärare i Kenya är att bli anställd av Teachers’ service comission för då har man bättre avtal vad gäller sjukförsäkring, pension och lön. Phyllis är som många andra skolor privat och ägs av ett par personer. I vårt fall Jacinta som startade hemmet och skolan och Sabine som kom med ett par år senare. Det var intressant att prata med honom och jag tycker skolsystemet är rätt så likt det vi har i Sverige, förutom att de går så långa dagar och även på lördagar. Jag frågade honom varför det är så. Han svarade att alla skolor vill komma bland de främsta skolorna i landet genom att ha bra elever som får primary school certificate, vilket innebär att de klarar sina exams bra i åttan (motsvarande de nationella proven i nian i Sverige). Proven är i oktober och varar i tre dagar, det finns prov i alla ämnen. Får de ett certificate kan de gå vidare till gymnasiet (secondary school/high school). Det finns olika bra gymnasier. Alla kommer inte till en bra skola, det beror på hur väl du klarar proven i åttan. Där skiljer det sig från vårt system eftersom betygen i nian inte enbart grundar sig på de nationella proven utan även på ditt arbete under terminen. Skolåret börjar i januari och slutar i november, så vi är i sluttampen av året nu och därför ligger de nationella proven i oktober. Jag hörde att åttorna redan har sökt till de skolor de vill komma till, sedan skickar de in sina prov för bedömning. De som är barnhemsbarn kommer alltså att bli internatelever på den skolan de börjar på. De som är internatelever här på Phyllis kommer troligen att fortsätta vara internatelever när de börjar på gymnasiet.

Jag var i top class (5-6åringar) i nursery school och hade enengelsklektion i dag. Det är svårt för de har svårt att koncentrera sig. Det var två pojkar och tre flickor + en yngre flicka som inte hade något att göra. Vi arbetade med verb och kläder med montessorikort som jag har med. De ska säga vad det är på bildkortet och sedan läsa på ordkortet. De har svårt för att läsa engelska men jag hjälper dem. Vi gjorde också charader av det, vilket de har svårt för. Jag kan tänka mig att de är blyga och inte har gjort det förut. Pojkarna är inte så intresserade av engelskan men flickorna är på hugget. (Pratade med en lärare som sa att pojkarnaofta börjar ett år senare än flickorna eftersom de inte är så långt gånga i sin mogna. Flickorna börjar vid 3års ålder och pojkarna vid 4.) Sedan hade jag en lektion med ettorna och det är lättare. De är roligare att ha, de förstår mer och är mer på hugget och sugna på det jag gör med dem. Läraren Gladys är rolig att prata med och har sagt flera gånger att barnen tycker att det är roligt när jag kommer. Mina lektioner är väldigt annorlunda mot deras sitta-och-lyssna-på-läraren-och-skriva-av-från-tavlan-lektioner. Gladys gillar korten jag har med bilder och ord, vykort med fina bilder och annat. Hon hoppas få några när jag åker. Hon undrar hur vi har det i skolan i Sverige och vi har pratat om religion och tro. Det är korta, fina samtal när vi tar oss tid. Jag tycker om henne. Det är skönt med människor som bjuder på sig själva och ställer frågor.

/ Carin